Aquest any, abandona la dieta

Amb l’arribada del nou any, molts de nosaltres ens plantejem nous propòsits relacionats amb la salut i els hàbits alimentaris. A vegades, aquests propòsits estan lligats a la idea de fer dieta, restringir-nos i fer exercici intensiu per compensar els excessos de les vacances. No obstant això, la nutricionista i coach Clàudia Presas ens ofereix una perspectiva refrescant i alliberadora.

En aquesta entrevista, explorem les seves idees sobre com abordar la nutrició sense caure en les trampes de les dietes tradicionals.

Quina alimentació ens cal després de les vacances?

Després del Nadal molta gent té al cap que, quan acaben els dies de festa, cal fer bondat, cal fer dieta, cal fer esport per compensar el repòs i els menjars. A la tornada de vacances de Nadal, d’un cap de setmana llarg, d’estiu o simplement un descans de la vida, és important recordar que després d’aquestes vacances: no necessites fer dieta, no necessites fer un detox, no necessites restringir els teus àpats, no necessites apuntar-te a fer esport per perdre el pes guanyat, no necessites res de tot això. És a dir, no necessites compensar res. A la balança del gaudir i de la calma no hi has de posar dolor i restricció. No cal pagar cap peatge! Aquest preu a pagar és la violència estètica emmascarada de falsos propòsits, reptes i noves etapes.

És útil tenir propòsits saludables per cap d’any?

I tant que et pots proposar nous hàbits. Però que els hàbits que prenguis siguin per mantenir aquesta calma i aquest gaudir al teu dia a dia. Que cada canvi impliqui que el sistema nerviós se senti més en calma i segur. Que tot allò que facis sigui per amor propi i no per odi. És a dir, amb quina intenció t’estàs plantejant certs objectius d’any nou que suposadament són de salut? Des del fet de gaudir o des de la restricció? No caiguis al parany.

Com podem reprendre els hàbits saludables? 

Pots plantejar-te hàbits de salut que et sumin, que et facilitin la vida, que et facin sentir bé a curt i a llarg termini. Com a idees, pots organitzar la nevera i el rebost, preparar la llista d’aliments que vulguis comprar o preparar un menú setmanal per anar més tranquil i tranquil·la. També incloure més vegetals crus. Augmentar la ingesta d’aigua. Moure el cos de manera amable i per divertir-te. Respirar de forma conscient per baixar revolucions. Reajustar els ritmes circadiaris, és a dir, anar a reposar a una hora semblant cada dia, allunyar-te de les pantalles un parell d’hores abans d’anar a dormir. Exposar-te al sol al matí… Tot això, fa que descansis millor durant la nit i que aquests ritmes es regulin. Per tant, pots iniciar molts hàbits, però cal ser conscient des d’on el vols fer.

El fet d’obsessionar-te amb el menjar només volent alimentar-te de coses saludables fa que deixi de ser saludable. Aquest no és el camí cap a una bona salut, ni una bona relació amb el menjar, ni és una manera de cuidar el teu cos. Per exemple, si no vols torró de postres que sigui perquè no tens tanta gana o perquè no et ve de gust el torró. No basis la decisió de menjar-lo o no menjar-lo segons el pes que tens o que vols tenir. I això aplica a les vacances i la resta de l’any, no només a un període concret.

És recomanable seguir dietes? Existeixen altres vies?

Personalment no pauto dietes. Sí ofereixo pautes i menús organitzatius, però dieta com a tal no. Explico el perquè: moltes persones han après que l’única manera de tenir salut és perdent pes. i que per això només fa falta dieta i esport, dieta i esport, dieta i esport. Contràriament, s’ha vist a través d’estudis científics que les dietes són contraproduents per les persones. A més, ara sabem que el pes que tenim es veu influenciat per milers de factors i que crear aquesta simple fórmula de dieta i esport és molt reduccionista. A més, actualment se sap que existeixen altres camins on no necessàriament s’ha de perdre pes, ni restringir-te.

Existeix un nou camí sense dietes hi ha dues directrius que cal que quedin molt clares. La primera, la pèrdua de pes no garanteix que millori la teva salut. Imaginat aquest escenari: ets una persona que té un pes baix i ets sedentària, amb una alimentació molt monòtona, pobre en vitamines, minerals i fibra, tens uns horaris de son desequilibrats i pateixes estrès crònic. Segon escenari: ets una persona amb un pes elevat, practiques esport setmanalment, tens una alimentació variada rica en vitamines, minerals i fibra, tens uns horaris de son equilibrats, una vida tranquil·la i emocionalment estable. Qui creus que té més salut? La persona del primer escenari o la del segon? Clar, la del segon. La persona que té un pes elevat té més salut que la que té un pes normatiu. Per tant, el si vols perdre pes al llarg de l’any no tens la garantia que la teva salut millori. Per què? Doncs perquè els bons hàbits no equivalen a pes baix. Els bons hàbits equivalen a més salut, independentment del pes. Així que aquest any centra’t a canviar els teus hàbits i no en canviar el teu pes. 

Hem d’abandonar les dietes? 

Rotundament sí, abandona la dieta! El segon concepte important que cal que quedi clar abans de començar l’any és que les dietes no són sostenibles a llarg termini. El que millora la teva salut, són els aliments que afegeixes, no la restricció. Per obtenir més salut ens cal més fibra, més vitamines, més minerals, més grassa, més proteïnes, més hidrats i més aigua. En cada cas caldrà veure quin grup alimentari cal retocar, i per això passo consulta a Figueres de manera personalitzada i a mida. Els canvis nutricionals busquen que el cos et funcioni correctament, que milloris les teves analítiques, els símptomes, i que et sentis bé, independentment de si es modifica el teu cos o no.

Les dietes per baixar de pes són recomanables?

Ningú no necessita baixar de pes per salut. Els hàbits saludables són els que milloren la salut, independentment de si la persona perd pes o no. Mirar només el pes per determinar si ets saludable o no, és l’enfocament que la gran majoria de persones tenen, però aquest enfocament és erroni. En millorar els hàbits, millorem la salut. En reduir el pes, ningú et garanteix que milloris la salut.

L’enfocament no centrat en el pes ha generat molta fressa i són moltes les persones que han començat a qüestionar-se més, però continuen havent molts dubtes sobre el tema. És difícil trencar amb les creences que tenim des de petits i petites. N’hem sentit un munt: “acaba’t el plat, beu el suc de taronja ràpid que marxen les vitamines, el plàtan engreixa, la pinya i la llimona t’ajudaran a cremar greix”. Per això és important parlar-ne i qüestionar-nos aquests i altres enfocaments en l’àmbit de la salut.

En resum, la teva salut no depèn només del teu pes corporal, sinó dels hàbits diaris que construeixes. És hora que deixis de preocupar-te tant per les dietes i que adoptis una perspectiva més àmplia sobre la nutrició. Impulsa hàbits que realment afavoreixin la salut i el benestar a llarg termini, allunya’t de les pressions estètiques i abraça l’amor propi. Aquest any, situa la salut al centre, deixa enrere les restriccions i dona la benvinguda a una vida plena de menjar saludable i decisions que beneficiïn la teva salut.

Moltes gràcies per acompanyar-nos en aquest blog. Ens veiem a la propera!

Feu un comentari

Skip to content