Les dietes han mort, de fet, moren al moment de començar-les. La dieta forma part del vell paradigma, l’important són els hàbits sostenibles en el temps.
M’agradaria explicar-te quina és la millor mentalitat per transformar els teus hàbits. Consisteix en seguir les quatre S. En angles són: story, space, strategy, sustainable, és a dir, història, espai, estratègia i sostenibilitat.
La història que t’expliques
Comencem pel principi, la història. T’expliques sempre la mateixa història? Això em passa molt a les sessions privades de nutrició que faig online i presencials. Un dia, una pacient comentava a la seva filla: “a casa sempre hem menjat malament, mai no hem sigut de cuinar ni de menjar bé. Si fa tants anys que ho fem així, com voleu que canviï ara? ja tinc una edat jo”. Si sempre afirmes la mateixa història, es genera un estat determinat. Et convido a identificar la teva, sí, tots en tenim una. La pregunta és: et serveix o et limita aquesta història que t’expliques? Si et serveix perfecte. Si et limita, mira-la des d’una altra perspectiva. Què et sembla si la transformes amb una oportunitat?
Espai per al canvi
En segon lloc, l’espai. Per tal que comencem un nou hàbit cal que hi hagi espai per aquest. A priori sembla d’allò més senzill, però si no és prioritat i no es busca l’espai perquè es produeixi pot passar a la llista de propòsits d’any nou any rere any. La transformació alimentària no surt mai del no-res. De vegades, amb el bullici del dia a dia no és fàcil, i per això, no acaba passant mai. Jo sempre dic, si vols que passi, agenda-ho com si fos una cita amb tu mateix/a i no hi faltis!!! Com si haguessis quedat amb la teva millor amiga.
Estratègia per un canvi real
Un altre imprescindible és tenir clar que fent la mateixa acció de sempre, no obtindrem resultats diferents. I aquí és on arriba l’estratègia, la tercera S. Deixa’m preguntar-te… Què has fet fins ara sobre els hàbits que vols transformar? Quins resultats a llarg termini voldries tenir? Què pots fer diferent que no has fet fins ara? Apunta les respostes a la teva agenda i planifica les accions concretes que vols dur a terme. Però el que està clar és que quan canviem l’acció, el resultat serà diferent. I quan som conscients d’on som i on volem arribar, costa més ser indiferents i continuar fent els mateixos hàbits.
Per exemple, quan faig cursos a grups als centres públics i privats, una activitat que fem sovint és posar a un pot de vidre tot el sucre que hi ha dins del paquet de cacau ensucrat del supermercat. D’aquesta manera veuen la realitat i la quantitat de sucre que menja diàriament els seus fills, filles, nets, netes… Quan ho veus amb els teus propis ulls, la visió que tenies del producte canvia i costa més continuar consumint ultraprocessats, ja que s’ha ampliat la mirada i tens la iniciativa a buscar altres alternatives. Perquè… si no cuidem el nostre cos i el planeta terra, on viurem?
Un hàbit sostenible en el pas del temps
Finalment, la darrera S, de sostenible. Sovint, les persones que venen a les sessions privades de coaching nutricional no sol ser la primera vegada que intenten canviar els seus hàbits. La gran majoria comenten que durant un temps van aconseguir l’hàbit de menjar saludable, però després, per A o per B, ho van deixar i no van seguir.
James Clear, l’escriptor del llibre Hàbits Atòmics insisteix a entendre la diferència entre els hàbits basats en els resultats (se centren en el que vols obtenir) i hàbits basats en la identitat (se centren qui vols convertir-te). Per exemple: En lloc de tractar de llegir cada dia, converteix-te en un lector. En lloc d’intentar córrer 5 km, converteix-te en una corredora.
La gràcia és aplicar aquesta fórmula a l’alimentació, l’exercici, en l’estil de vida saludable. Quan hagis de prendre una decisió que afecta la teva salut a llarg termini, pregunta’t: Què decidiria la meva versió més sana?
Una persona sana no cal que mengi a la perfecció cada plat. Les nostres decisions saludables s’assemblen a quan es tria el delegat/da de classe. Quan tries viure com a persona sana, prens una decisió conscient, igual com votar. No és o tot o res, només cal aconseguir la majoria. Si la majoria de dies prens decisions com qualsevol persona que es considera sana, ja tens les votacions de classe guanyades. D’aquesta manera, ser saludable ja forma part de la teva identitat. Saps per què?
Perquè no és una cosa que fas, és una cosa que ets.
Què pots fer avui mateix per estar més a prop del teu jo saludable? El cos és savi, és una màquina perfecta. Sap el que necessita i sap com demanar-ho.
La pregunta aquí és: i tu, saps escoltar-lo?